Dne 10.11.2018 od 15:00 hod. vystoupí v rámci Setkání lidových muzik v Praze mužská, rusínská pěvecká skupina „Kantar“

18.10.2018 23:00

Vážení přátelé folklóru,

v hlavním programu od 15:00 hod. vystoupí mužská, rusínská pěvecká skupina „Kantar“

Mužská, rusínská pěvecká skupina „Kantar“ vznikla na půdě spolku Rusíni.cz – rusínská iniciativa v ČR začátkem roku 2015. Tvoří jí čtyři veselí a nadšení folkloristi, všichni původem z východního Slovenska – Peter Holotňák, Jaroslav Mihalič, Michal Sakmár a Martin Veličko. Toto vokální těleso svým charakterem doplnilo českou folklorní scénu o nový, specifický, avšak unikátní element.

Je jím interpretace autentických i stylizovaných dvojhlasých a trojhlasých rusínských, potažmo východoslovenských lidových písní, které představují základ jejich repertoáru.
Skupina má za sebou několik úspěšných vystoupení nejen v ČR, ale i v zahraničí, přičemž je jejím cílem i nadále přinášet širokému publiku radost ze zpěvu a přibližovat mu i touto formou ohromně krásný a jedinečný odkaz tradičního hudebního dědictví Rusínů.
  

Letos se Kantar zúčastnil  festivalu Praha Srdce Národu, Medzinárodního festivalu Slovenského folklóru v České Republice Jánošikov Dukát v Rožnově pod Radhoštem, Festival v Medzilaborcích, a zpestřil také Staroměstské náměstí v rámci velikonočních a vánočních programů, kde jej budete moci potkat také letos.

web: https://rusini.cz/trio-kantar/

Zaspievame tieto pesničky:

Travičko zelena

A z hory z hory iduť mazury

V šyrim poľu stojiť hruška

Na totu vojnu už narukuju

Ket ja pušču volky

 

Zpět