Úspěšné X. Setkání dětských lidových muzik v Praze- Letňanech

10.11.2014 01:15

Napsali o X. Setkání dětských lidových muzik v Praze- Letňanech

https://www.folklornisdruzeni.cz/setkani


Zpěváci, muzikanti, ale i tanečníci sedmi dětských a mládežnických muzik a souborů se včera večer představilo aplaudujícímu publiku v sále veletržního komplexu PVA EXPO v Pražských Letňanech. Společným mottem zdařilých vystoupení byly "Balady a romance" vyjádřené v písních, melodiích, ale tanečním ztvárněním z různých folklorních regionů Čech, Moravy i Slezska.

V úvodu večera pozdravili diváky místostarosta MČ Prahy 18. Oldřich Miffek, předseda 'FoS ČR Zdeněk Pšenica a ředitele festivalu Jozef Harčarik. A protože letošní ročník Setkání je jubilejní - desátý, odměnili organizátoři dlouholeté vedoucí jednotlivých souborů čestnými diplomy.

Jako první představila moderátorka večera Romana PacákováDětskou lidovou muzika OSMINKA z Prahy 8, která připravila pro diváky pásmo"Balady a romance v českých lidových písničkách.

Dalším souborem byla MELODIKA, který působí na ZUŠ Praha-Stodůlky, se již tradičně představil starými českým lidovými písněmi. Používá repliky starých lidových nástrojů- české křídlo, kobzu, trumšajt a další.

Melodiku vystřídali muzikanti, zpěváci ze souboru KYTICE, která je i pořadatelem letošního Setkání. Úspěch u obecenstva si získali českými baladickými písněmi převážně z ovčáckého prostředí.

Soubor KOLÍČEK, působící v Praze při ZUŠ Ilji Hurníka přispěl do programu večera pásmem V sadě i v lese - písněmi Orie Janík, Dobre je ti má milá, Kemu je najgorsi na sweiceie, Jede Janošek.
Následoval soubor MODŘENEC pásmem O lásce a smrti. Vystřídán byl muzikou MALÁ HUDECKÁ, která si vysloužila dlouhý potlesk písněmi Ztratila jsem fěrtůšek, Spadla mi šablička, Když sem byl malučký a dalšími v pásmu Těžký život na vsi.

Posledním souborem byly NOTIČKY z Řevnic, který překvapil premiérovým pásmem písní, melodií, ale i tanečním ztvárněním příběhu Balada pro banditu .

V závěru si všichni účinkující i diváci v sále společně zazpívali píseň Kdyby byl Bavorov

Večernímu programu předcházelo setkání účinkujících a organizátorů s představiteli Městské části Praha 18, která již desátým rokem účinně podporuje tuto ojedinělou prezentaci dětských muzik a souborů. Zástupcům starosty Ivetě Lojdové a Oldřichu Miffkovi převedli muzikanti a zpěváci ukázky ze svého programu, a odměnou jim byly sladké pochoutky.Záštitu nad Setkáním převzali MČ Praha 18 a PRAHA 1 a pan Radim Uzel tajemník SPRSV. 

Hlavními pořadateli festivalu jsou Folklorní sdružení Kytice, Folklorní sdružení České republiky, MČ Praha 1, za spolupráce s Městskou knihovnou Praha, PVA EXPO Praha.

Setkání se uskutečnilo za finančního přispění Magistrátu hl. m. Prahy, MČ Praha 18, MČ Praha 1

Zpět