Tisková zpráva Tisková zpráva Tisková zpráva

08.10.2018 23:42

Tisková zpráva

Ani v listopadu neumlkají lidové písničky a muzika. K pravidelným podzimním akcím, které se pořádají již 35 let, patří pražský hudební festival „Setkání lidových muzik“. A protože máme skvělých muzikantů a zpěváků požehnaně, a to i mezi mladou generací, koná se festival po dva dny: v pátek 9. listopadu Setkání dětských lidových muzik v Salesiánském divadle v Praze Kobylisích a v sobotu 10. listopadu Setkání dospělých muzik v Městské knihovně Praha na Mariánském náměstí 1.

Také lidových písniček nám zanechali naši předkové nepřeberné množství, a tak se muzicíruje a zpívá každým rokem na jiné téma. Pro letošek bylo vybráno téma
„Od kolébky po hrob!“. Společně se podíváme jak, kde a čím se v některých regionech a v určité časové životní ose dovádělo při různých životných událostech. Dovíme se, jak jsme bavili, zpívali, vzpomínali, či řešili životní peripetie.

Jak si zpívali rusínští paribci (mládenci) na východním Slovensku, děvčata z Kokavy na středním Slovensku, nebo chlapi na Slovácku, ogaři na Valašsku, anebo starší generace v jihozápadních a středních Čechách se dovíte, když navštívíte Setkání lidových muzik.

 V Městské knihovně, budou vyhrávat, zpívat a tančit: CM Trnka, DFS Kytice, Gaudeamus, Kantar, Malá česká muzika Jiřího Pospíšila, Manželé Pitterovi, Slovácký krúžek v Praze a Šarvanci.

V Salesiánském divadle uslyšíte a uvidíte: Hájíček, Kolíček, Kytičku z Prahy, Lísteček z Nového Strašecí, Ladův národopisný soubor z Hrusic, Mladou hudeckou a Modřenec také z Prahy.

Na festivalu uvítáme známou kapelu Musica Folklorica z Velké nad Veličkou se svým svérázným hudebním a pěveckým projevem z Moravskoslovenského pomezí.

Festival tradičně zakončí „Kasací lidová zábava“ ve foyeru Městské knihovny, kde se vystřídají dospělé muziky, které zahrají písničky podle přání k poslechu, zpěvu i tanci.

           Setkání lidových muzik pořádá Dětský folklorní soubor Kytice, z.s. ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha 1 a Salesiánským divadlem, za finančního přispění, MČ Praha 18 a MČ Praha 1. Festival se koná pod záštitou ÚMČ Praha 18 a ÚMČ Praha 1.
Hlavním mediálním partnerem letošního Setkání lidových music je Rádio Proglas.
Významným partnerem je také Ochranný svaz autorů a TG TISK s.r.o. Lanškroun.

 

 Praha: 27.9.2018                                                             

Jozef Harčarik

ředitel festivalu                                                            

                        tel. 724 038 353                                     

                        mail: harcarikjozin@seznam.cz                                                                                                    

                        www.muziky.cz                                                                                                

Zpět