"O čem bude Setkání muzik v roce 2014?"

06.11.2014 16:18

V hlavní roli člověčenství

Na letošní "Muziky" si připravte kapesníky. Pravděpodobnost, že jedno oko -  tedy ani to vaše -  nezůstane suché, je totiž mimořádně vysoká. Stejně jako pravděpodobnost, že účastníci tradičního festivalu Setkání lidových muzik, kteří se o nadcházejícím víkendu v Praze sejdou, připravili svá vystoupení pečlivě v duchu letošního tematického zadání, a tudíž vám budou útočit na city. 

Balady a romance... 

Téma, které nabízí neomezený prostor zobrazit člověka v celém rozsahu jeho člověčenství. Člověka, jako bytost nadmíru milující, ale i krutou, schopnou velkých obětí i zločinu. 

Základem je příběh. Většinou příběh výjimečný.

Písňová podoba nesporně umocňuje dramatické vyznění balady, naopak v případě romance dává vyniknout radostné atmosféře příběhu a podtrhuje nevšednost šťastného konce. 

Zdaleka nejde jen o témata milostná...objevují se i příběhy z rodinného života, zbojnická, vojenská, sociální tematika, popisují se události historické, přesněji řečeno lidské osudy na jejich pozadí a vše bývá okořeněno mystikou a fantazií. 

Přijďte si v pátek do Letňan a v sobotu do Městské knihovny poslechnout lidové muziky "vyprávět" příběhy, v nichž hlavní roli hraje ryzí člověčenství.

PS: A nezapomeňte si ty kapesníky!  Budou se hodit, ať už budete plakat dojetím nebo slzet smíchy.J

Autor: Romana Pacáková

Zpět